Wetsvoorstel Belastingplan voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba

Het kabinet wil het belastingstelsel van Bonaire, Sint Eustatius en Saba aanpassen, zodat het eenvoudiger wordt en beter aansluit op het Nederlandse belastingstelsel. Ook wil het kabinet de lasten gelijker verdelen. De Tweede Kamer en de Eerste Kamer moeten de plannen nog goedkeuren.

Het Wetsvoorstel Belastingplan 2025 bevat belangrijke maatregelen voor burgers en bedrijven in Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Dit voorstel is op Prinsjesdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Wanneer het voorstel door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer is goedgekeurd treden de maatregelen per 1 januari 2025 in werking.

Wat betekenen de maatregelen voor u?

Hieronder treft u de belangrijkste veranderingen aan voor burgers en bedrijven. Voor een volledig overzicht verwijzen wij naar de stukken van Prinsjesdag. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/belastingplan/belastingplanstukken

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/belastingplan/documenten/kamerstukken/2024/09/17/wetsvoorstel-belastingplan-bes-eilanden-2025

Belangrijke veranderingen voor burgers:

Geen inkomstenbelasting over minimumloon

Een belangrijke wijziging voor burgers is dat nu in de wet wordt vastgelegd dat mensen die het minimumloon verdienen, geen inkomstenbelasting meer hoeven te betalen. Om dit te realiseren, wordt de belastingvrije som gekoppeld aan het wettelijk minimumloon in Caribisch Nederland. 

Startbedrag 2e schijf inkomstenbelasting omlaag

Het kabinet stelt voor om vanaf 1 januari 2025 het instapbedrag van de 2e belastingschijf te verlagen van USD 322.769 naar USD 50.000. Hiermee komen inwoners die in 2025 minimaal USD 70.728  verdienen in de 2e schijf terecht. Zij betalen dan een hoger belastingtarief over het belastbaar inkomen boven de USD 70.728. Met dit voorstel wil het kabinet de inkomstenbelasting eerlijker verdelen en de hogere inkomens meer belasten. 

Belangrijke veranderingen voor ondernemers:

Tarief vastgoedbelasting voor hotels van 10% naar 11%

Het kabinet stelt voor om per 1 januari 2025 het belastingtarief voor vastgoed dat gebruikt wordt door hotels te verhogen van 10% naar 11%. Deze verhoging is ingegeven door het feit dat de hotelsector de afgelopen jaren is hersteld en dat het lagere tarief, dat sinds 2013 van kracht is, niet langer noodzakelijk is.

Tarief opbrengstbelasting en aanmerkelijk belang van 5% naar 7,5%

Verder wordt voorgesteld het tarief voor opbrengstbelasting en aanmerkelijk belang te verhogen van 5% naar 7,5%. Dit betekent dat ondernemers met een besloten vennootschap (BV) meer belasting zullen betalen over de winst. Met deze verhoging wil het kabinet het belastingtarief dichterbij het Nederlandse en internationale niveau brengen.

Grens kleine ondernemersregeling (KOR) jaarlijks aanpassen

Een andere belangrijke maatregel is dat de grens voor de kleine ondernemersregeling (KOR) vanaf 2026 jaarlijks wordt aangepast aan de inflatie, zodat kleine ondernemers kunnen blijven profiteren van deze regeling.

Verplichte identificatie van werknemers

Daarnaast stelt het kabinet voor om per 1 januari 2025 een identificatieplicht voor werknemers in te voeren. Ondernemers moeten dan om een kopie van het identiteitsbewijs van de werknemer vragen en de kopie bewaren bij de loonadministratie. Het kabinet wil hiermee tegengaan dat werknemers zwart werken en voorkomen dat werkgevers en werknemers hierdoor geen belasting betalen.

Goedkeuringsproces

De plannen zijn onderdeel van het Belastingplan 2025 en worden behandeld in het Wetsvoorstel Belastingplan BES-eilanden 2025. De goedkeuring van de Tweede en Eerste Kamer is nog vereist voordat deze maatregelen kunnen worden ingevoerd. De stemming hierover wordt in november en december 2024 verwacht.