Verhoging minimumloon per 1 juli 2024

Het wettelijk minimumloon is door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gedurende 2024 gefaseerd verhoogd. Per 1 juli 2024 is het minimumloon op alle drie de eilanden verhoogd naar USD 1.750,67 per maand bij een 40-urige werkweek.

Belastingvrije som en minimumloon

Voor het belastingjaar 2024 is de belastingvrije som gebaseerd op het wettelijk minimumloon, waarbij rekening is gehouden met de verhoging van het minimumloon per 1 juli 2024. Het doel van deze koppeling is ervoor te zorgen dat een werknemer die het wettelijk minimumloon verdient, geen belasting over dit loon hoeft te betalen.

Loonheffing bij verhoging minimumloon

De verhoging van het minimumloon per 1 juli 2024 in combinatie met de toepassing van de loonbelastingtabellen kan in sommige gevallen leiden tot inhouding van loonheffing, terwijl er op jaarbasis geen inkomensheffing verschuldigd is. Dit komt doordat werknemers met een minimumloon in de eerste helft van het jaar niet de volledige belastingvrije som hebben benut, en in de tweede helft van het jaar iets boven de belastingvrije som uitkomen. Deze inhouding betreft slechts enkele dollars per maand.

Cijfers en berekeningen

De belastingvrije som voor 2024 bedraagt USD 20.424,-, wat omgerekend per maand USD 1.702,- is. In de eerste zes maanden van 2024 lag het wettelijk minimumloon per maand onder de belastingvrije som. Echter, per 1 juli 2024 is het wettelijk minimumloon verhoogd naar USD 1.750,67, wat boven de belastingvrije som ligt.

Besluit Staatssecretaris van Financiën

De Staatssecretaris van Financiën heeft goedgekeurd dat de inhoudingsplichtige geen loonheffing hoeft in te houden, zolang aan de volgende drie voorwaarden wordt voldaan:

  1. Het met de werknemer overeengekomen minimumloon is USD 10,10 per uur.
  2. Het aantal werkuren bedraagt maximaal 40 uur per week.
  3. De werknemer heeft recht op de belastingvrije som en maakt deze te gelde tegenover de inhoudingsplichtige volgens artikel 8, lid 2, van de Wet op de Loonbelasting BES.

Inkomensheffing voor werknemers

Een werknemer met een werkweek van maximaal 40 uur, die het gehele jaar het minimumloon verdient en geen andere inkomsten heeft, zal geen inkomensheffing verschuldigd zijn door toepassing van de belastingvrije som.

Correctieproces bij te veel ingehouden loonheffing

Indien u als inhoudingsplichtige teveel loonheffing heeft ingehouden, kunt u contact opnemen met uw salarisadministrateur voor het correctieproces. Dit zorgt ervoor dat de teveel ingehouden loonheffing direct aan de werknemer wordt terugbetaald. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan werkt de inspecteur mee aan correctieverzoeken bij te veel afgedragen loonheffing.

Tijdelijke regeling

Dit besluit is tijdelijk en geldt van 1 juli 2024 tot 1 januari 2025. De volledige tekst van het besluit is te vinden via de onderstaande link:
https://www.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2024-24267.html